Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτικά λογισμικά και δικτυακοί τόποι για την Ιστορία

Λογισμικά κλειστού τύπου:
1) Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό Α΄ Βάθμιας & Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης. Για να το δείτε, πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://ts.sch.gr/software
Για το μάθημα της Ιστορίας περιλαμβάνει:
α) Ιστορία Α-Γ Γυμνασίου και εδώ: http://users.sch.gr/maritheodo/history-pi/
β) Τοπική Ιστορία http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-topiki-istoria-c/html/index.html. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το λογισμικό: http://www.pi-schools.gr/software/gymnasio/topiki_istoria_c/
[Επιπλέον για τα φιλολογικά μαθήματα:  α) Ομηρικά Έπη Α και Β Γυμνασίου: http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-omirika-epi-a-b/, β) Η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας (Βιβλίο καθηγητή και μαθητή), γ) Ηροδότου Ιστορίαι Α και Β Γυμνασίου: http://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-irodotou-a-b/g02-web/htms/, δ) Φιλοσοφικά Κείμενα - Αρχαίοι έλληνες Φιλόσοφοι: http://users.sch.gr/maritheodo/filosofia/main.htm]. 
2) Ιστόπολις: http://ts.sch.gr/repo/online-packages/lyk-istopolis/(demo). http://www.e-yliko.gr/Lists/List40DispForm_Istopolis.aspx (πλήρης έκδοση).
3) Η Επανάσταση του '21: http://users.sch.gr/akalant/1821/main.htm . Η Επανάσταση του 1921 - Οι πρωταγωνιστές: http://users.sch.gr/maritheodo/1821/default.htm 
4) Η Ζωφόρος του Παρθενώνα: http://www.parthenonfrieze.gr/ 
5) Στην  ιστοσελίδα «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Β επιπέδου» http://b-epipedo2.cti.gr/ και στην ενότητα «Υλικό Επιμόρφωσης» στο αναδυόμενο παράθυρο «Εκπαιδευτικό Λογισμικό» θα βρείτε λογισμικά για ΠΕ02. Πρέπει να προηγηθεί είσοδος με του κωδικούς του mis.

Δικτυακοί τόποι:
1) http://www.ime.gr/chronos/gr/  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο. http://www.e-history.gr Η Ελληνική Ιστορία σε 14 περιόδους, από την Προϊστορία, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αξιόλογη τράπεζα πληροφοριών, περιλαμβάνει κείμενα, εικονογραφικό υλικό, διαδραστικούς και απλούς χάρτες, χρονολόγια, εικονικές αναπαραστάσεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, πηγές, βιβλιογραφία.
2) http://theodoros.ime.gr/ Η ιστορία ενός μοναχού του 10ου αι. στο Βυζάντιο. Εκπαιδευτικό λογισμικό on-line, που με αφορμή τις περιπέτειες και τα ταξίδια ενός μοναχού, καταγράφει την καθημερινή ζωή στη Βυζαντινή αυτοκρατορία του 10ου αι., σε συνάρτηση προς τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
3) http://odysseus.culture.gr/ «Οδυσσεύς»: Κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού. Με θέματα ιστορίας, τέχνης, αρχαιολογίας και πολιτισμού. Παρέχει αλφαβητικούς καταλόγους μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας όπου παρουσιάζονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ανά νομό της χώρας.
Ο διαδραστικός χάρτης του Υπουργείου Πολιτισμού για ποικίλες δραστηριότητες: http://odysseus.culture.gr/map/CulturalMap_gr/cultural_map_gr.html 
4) http://www.myriobiblos.gr/  Μυριόβιβλος. Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδας.
5) http://www.elia.org.gr/:Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Βιβλιοθήκη με συλλογές αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ου αι., το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Περιλαμβάνει, επίσης, στη διεύθυνση: http://eliaserver.elia.org.gr/elia/site/content.php ψηφιοποιημένες συλλογές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο 1834-1934: Ιστορία των Αθηνών).
6) http://www.parliament.gr Βουλή των Ελλήνων. Με πληροφορίες για την οργάνωση και λειτουργία, τη σύνθεση και τις εργασίες  της Βουλής, το Σύνταγμα και τη Συνταγματική Ιστορία της χώρας, τις Εκλογές, την ιστορία του κτηρίου, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Περιλαμβάνει επίσης τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τα Πρακτικά της Βουλής των Εφήβων. Για έχετε τη δυνατότητα διαδικτυακής περιήγησης σε τμήμα των συλλογών της Ψηφιακής, πατήστε εδώ. 
7) http://www.mikrosapoplous.gr/index.html: Περιλαμβάνει ηλεκτρονικό σώμα κειμένων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (πρωτότυπο και μετάφραση), τα οποία ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» ή να διαβάσει. Επίσης πληροφορίες για την εγκατάσταση πολυτονικών γραμματοσειρών. Παρατίθενται και ορισμένα κείμενα Νεοελλήνων λογοτεχνών, απάνθισμα μικρών κειμένων, ιστορικά και λογοτεχνικά άρθρα και σύνδεσμοι με ηλεκτρονικές σελίδες σχετικά με τη μελέτη και διδασκαλία αρχαιοελληνικών, μεσαιωνικών αλλά και νεοελληνικών κειμένων.
8) www.ert-archives.gr/ Η ιστοσελίδα με το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ on line (Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ > επιλογή από την κατηγορία βίντεο: ντοκιμαντέρ επιμορφωτικό (ιστορικό, πολιτιστικό) ή από την κατηγορία Φωτογραφίες. 
9) Sententia Literata: http://ephilologos.blogspot.gr/2010/04/blog-post_1032.html
Sententia= γνώμη, βούληση,νους, διάνοια, θέμα, ρήση
Literata < literatus, a, um =γραμμάτων έμπειρος, πολυμαθής, πεπαιδευμένος, βιβλιακός, φιλόλογος. 
10) Ελληνικός Πολιτισμός: http://users.sch.gr//ipap/Ellinikos%20Politismos/eisodos.htm. 
11) Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου: http://www.exploringbyzantium.gr/EKBMM/Page?lang=gr. 
12) www.venizelos-foundation.gr (Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών. Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος – για τη ζωή και το έργο του Βενιζέλου).
13) www.de.sch.gr/mikrasia (Διονύσης Ασβεστάς - Ελλάδα 1922: Μια κιβωτός προσφύγων – για Μικρασιατική Καταστροφή).
14) http://www.rwf.gr/index.php: Η ηλεκτρονική σελίδα της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής. Ένα πλούσιο ηλεκτρονικό αρχείο με τις εκπομπές, τα αφιερώματα, τις συνεντεύξεις κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν και προβλήθηκαν από την ελληνική τηλεόραση. 
15) http://www.netschoolbook.gr/history.html: Η ιστοσελίδα της Τερέζας Γιακουμάτου σχετικά με θέματα διδακτικής της ιστορίας καθώς και προτάσεις για διδακτικό σχεδιασμό.
16) http://www.unc.edu/awmc/: Για αναζήτηση ιστορικών χαρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου