Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877 1940). Ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο δημόσιος λειτουργός

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η "Πανευρυτανική Ένωση" ανακήρυξε το 2010 ως έτος "Ζαχαρία Παπαντωνίου στα 70 χρόνια από τον θάνατό του (1877-1940)". Για να τιμηθεί η μνήμη του διοργανώθηκαν οι εξής εκδηλώσεις από την "Πανευρυτανική  Ένωση" σε συνεργασία και με άλλους φορείς: 
 
α) Ανακαίνιση και ευπρεπισμός του εγκαταλελειμμένου τάφου του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, όπου προστέθηκαν η προτομή του, (αντίγραφο της υπάρχουσας στην Εθνική Πινακοθήκη του  γλύπτη Δημητριάδη) και μαρμάρινο «ανοικτό βιβλίο» στο οποίο αναγράφονται στίχοι από το ποίημά του «Η προσευχή του ταπεινού».
β) Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του (29-05-2010), χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
γ) «Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου» στην Ακαδημία Αθηνών (12-12-2010), στο πλαίσια Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που είχε ως θέμα του: «Λαϊκός Πολιτισμός και Έντεχνος Λόγος (Ποίηση – Πεζογραφία – Θέατρο). με τη συνεργασία της"Πανευρυτανικής Ένωσης".
δ) Εκδήλωση του 2ου Λυκείου Λαμίας (27-11-2010), με θέμα: «Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου των παιδικών μας χρόνων», με τη συμμετοχή της "Πανευρυτανικής Ένωσης".
ε) Εκδήλωση στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου «Ρωμανός ο Μελωδός» (Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011), με τη συμμετοχή της "Πανευρυτανικής Ένωσης". Η τιμητική αυτή εκδήλωση περιλάμβανε αφηγηματικό  κείμενο και προβολή εικόνων από τη δρ. Φιλολογίας Μεταξούλα Μανικάρου. Ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου απήγγειλε η θεατρολόγος Βάια Σπυρέλη. Μελοποιημένα ποιήματά του αποδόθηκαν από τη χορωδία «Αλθαία» του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Άννας Πανοπούλου.
 

Διαβάστε το κείμενο εδώ 

 
Ἑλλάνιον φάος - by Templates para novo blogger